关于德国恩德斯豪斯公司高级专家朱浩博士学术报告的通知

发布时间:2019-07-24作者:浏览次数:160

报告题目:From Disturbance to Measurement: Application of Coriolis Meter for Pattern Identification of Gas Bubbles(从干扰到测量:科里奥利流量计在气泡模式识别中的应用

报 告 人:朱浩 博士

报告时间:2019725日(周四) 10:30

报告地点:工科楼E1329

报告人简介:

Dr. Hao Zhu received his bachelor degree from Shanghai Jiaotong University in 1998, master degree from Technical University of Munich in 2003, and PhD degree from University Erlangen Nuremburg in 2008. Now he is working in Endress+Hauser Flowtec AG as a Senior Expert, responsible for advanced/challenging flow applications. As the principal designer and developer, he developed the high-end Coriolis mass flowmeter, Promass Q, which was launched by Endress+Hauser in 2016 as a world leading product with high technologies, such as Multi-Frequency Technology (MFT) for Coriolis entrained gas applications. In 2017, Promass Q with MFT won the prize of Swiss Technology Award; and in 2018, German Innovation Award (Gold). One of the main achievements is that he invented and developed the core technology of the unique Endress+Hauser metering solution (so far the acknowledged best solution among competitions) for Bunkering Industry, which is worldwide famous for applying Coriolis flowmeters in severe entrained gas conditions. He has filed about 40 patent applications in the past few years.

朱浩博士本科毕业于上海交通大学,2003年获得德国慕尼黑工业大学硕士学位,2008年获得埃尔朗根纽伦堡大学博士学位,目前为德国恩德斯豪斯公司的高级专家。作为研发团队的核心成员,他设计并开发了最新一代高端科里奥利质量流量计,Promass Q(已于2016年推向国际市场),开发了多频技术Multi-Frequency Technology (MFT)并成功地应用于夹气液体的流量测量中。2017年,基于MFT Promass Q摘取了瑞士科技奖(Swiss Technology Award)的桂冠2018Promass Q又赢得了德国创新奖的金奖(German Innovation AwardGold)。作为主要成果之一,他曾发明并为Bunkering Industry开发了一种独特的夹气复杂流体计量方法(目前是科里奥利流体计量领域最好的方法)。近年来,他申请了约四十项专利。

报告内容简介:

液体中夹带的气体会严重降低科里奥利流量计的测量精度,所夹带的气体对于液体流量测量过程是一种干扰。最新研究发现:以不同模式分布的气泡,如自由气泡、悬浮气泡等,对科式流量计测量性能的影响具有较大的差别。因此,为了有效降低夹带气体对测量精度的干扰,需要对科式流量计测量管内气泡的空间分布模式进行辨识。液体中的自由气泡往往导致测量管内被测介质密度的非均质性,并引起测量管共振频率的非正常波动。以均匀悬浮模式分布于液体中的气泡使得测量管内被测介质的可压缩性显著增加,新颖的多频技术通过发挥其声速测量优势能够定量计算被测介质的气相体积含率。通过有效地辨识气泡的分布模式,能够显著地提高夹气液体流量和密度测量的可靠性。